Actie banner

Ouder Nieuws

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

OuderNieuws

Ouder nieuws

Excuus waarde lezer, hier moet de bezem door en waardevolle informatie moet naar de tijdlijn

Verslag Jaarvergadering Duitse Forth Vereniging

24 maart 2012 door Albert

Op de Duitse jaarvergadering zijn enkele van onze leden aanwezig geweest, ondergetekende en Albert Nijhof en Willem Ouwerkerk.

Naast de gebruikelijke lezingen over object georienteerd Forth, multi-tasking, en een voorstel voor een Internet Protocol van Bernd Paysan, is er ook hardware geintroduceerd. Carst Strohtman had net een GA144 net binnen gekregen en gedemonstreerd, maar de Nederlandse Forth gebruikers hebben al veel meer van dit bord gezien.

Belangrijker voor de meesten van ons is de introductie van de TI instruments Launchpad. Deze werden ter beschikking gesteld, inclusief een Forth voor 4 euro! Het is gebaseerd op een pdp11 achtige processor: de MS430. Meer nieuws hierover in http://www.4e4th.eu/. Dit kon wel eens een aardige concurrent worden voor de Arduino. Inmiddels hebben we er enkele van op voorraad. Zie: MSP430

Natuurlijk hebben we er nu enkele binnen onze club. Na het aansluiten op een USB port, zien we al gelijk het device in een subdirectory van /dev op unix verschijnen. Als we nu nog aan ons terminal programma opgeven dat we dat device willen gebruiken kunnen we de rode en groene led op het board aan en uitzetten. Die lui van Green Arrays kunnen daar nog wat van leren.

Stephen Pelc van MPE was in persoon aanwezig en heeft nog een kleine presentatie gehouden om aan de hand van een Morse generator taalaspecten van Forth toe te lichten. Hij heeft ons attent gemaakt op de Rasberry-pi een $35 linux-computer, waar je zelf nog een keyboard een een scherm op aan moet sluiten. Hij is ARM-gebaseerd, een goede aanleiding om eindelijk het maken van een ARM Forth maar eens op te nemen. Hierover staat ook het nodige in het maart nummer van Elektuur, maar anders had ik er makkelijk overheen gelezen.

Jaarvergadering Duitse Forth Vereniging

5 feb 2012 door Frans De Duitse Forth vereniging houdt dit jaar een meerdaagse bijeenkomst in Nederland. Deze bijeenkomst vindt plaats van vrijdag 9 t/m zaterdag 10 Maart 2012 in:

Beukenhof

Capucijnenstraat 46

5074 PJ Biezenmortel

Noord–Brabant

Op donderdag 8 Maart zijn er nog extra mogelijkheden om een cursus te volgen. Zie voor meer informatie het aanmeldformulier op:

http://forth-ev.de/filemgmt/visit.php?lid=402

en op hun homepage:

http://www.forth-ev.de

Experts discussiëren over veiligheid persoonlijke data tijdens HCC!linux Themadag

Haarlem, 14 april 2011 – Het Platform Linux van HCC organiseert op zaterdag 21 mei aanstaande een evenement in Bunnik met als thema beveiliging van persoonlijke gegevens. Hoe veilig zijn persoonlijke digitale gegevens in Nederland? En, maakt het iets uit of je Linux, Windows of Mac OS X gebruikt? Is persoonlijke informatie bij bedrijven en overheden wel veilig? De HCC!linux Themadag heeft een stevig programma met lezingen en discussies over deze onderwerpen, voor zowel de beginnende als de meer ervaren computergebruiker. -- Lees meer . . .

Chuck Moore publiceert zijn boek uit 1970!

11 feb 2011 door Leon

Dit boek over Forth, geschreven in 1970, is na al die jaren door hem omgezet naar HTML. Het is te vinden in zijn blog : http://www.colorforth.com/blog.htm

Het is zeker van historische waarde. De beschreven taal wordt nog geen Forth genoemd. Zeer interessant!

Dit is een directe link naar het boek : Programming a Problem-Oriented Language

Greenarray-nieuws

28 dec 2010 door paul

In C`t Magazine voor computer techniek nummer 2011-1/2 lees ik in de column Onder processoren het volgende nieuws over Greenarray.

"Kleine bedrijven voeren soms een fellere strijd dan grote, zoals de cpu-ontwikkelaars GreenArray en Patriot Scientific (PTSC) dat doen tegen de licentie-exploitant Technology Properties Limited (TPL). Het gaat hier om de octrooiportfolio die meerdere uitvindingen van de ontwikkelaar van de Forth-chip, Chuck Moore, moet beschermen. Moore heeft in 2006 na een lange ruzie een overeenkomst met PTSC bereikt en PTSC ging samenwerken met TPL. Uit deze ménage à trois is het bedrijf IntellaSys voortgekomen, dat prompt de eerste Forth-microcontroller met 24 kernen aankondigde. In 2008 volgde zelfs de SeaForth 40C18 met 40 kernen. Begin 2009 ontsloeg IntellaSys al zijn medewerkers, waarna Chuck Moore samen met het team van IntellaSys het bedrijf GreenArray oprichtte en nu een chip met maar liefst 144 Forth-kernen produceert."

Bron: C`t 2011 nr 1/2

Over de samenwerking tussen TPL en IntellaSys en een hele horde min of meer bekende namen uit de Forth-wereld is meer te lezen in dit stuk : Update on status of IntellaSys and SEAforth (Google groups)

Update: Over deze zaak kun je uit eerste hand te lezen op Chuck Moore's Blog. Hier staan het persbericht en de officiële aanklacht van de rechtszaak van Chuck Moore tegen TPL .

De Internet Werkgroep

12 dec 2010 door Leon

Het bestuur heeft d.d. 11 december 2010 de Internet Werkgroep goedgekeurd: (hier gepubliceerd zolang er nog geen plaats is ingeruimd voor website publicatie van de doelstelling van werkgroepen.)

De doelstellingen van de Internet Werkgroep:

Via het internet:

 1. Een zo goed mogelijk beeld geven van de huidige en vroegere activiteiten van onze vereniging.
 2. Het ondersteunen van de werkgroepen bij het publiceren van de activiteiten.
 3. Andere communicatiemogelijkheden onderzoeken, en eventueel implementeren. (Bijvoorbeeld: mailinglist)
 4. De website ontsluiten voor buitenlanders door artikelen of samenvattingen hiervan ook in het Engels te publiceren.

De werkgroep houdt zich vooral bezig met de inhoud. De webmaster is in de eerste plaats verantwoordelijk voor de vorm.

Trekker: Leon Konings - mailto:leon@koningssoftware.com

Aanmeldingen om toe te treden tot deze werkgroep zijn van harte welkom! Er is voor deze groep veel (vertaal)werk. Vertalers naar het Engels zijn zeer welkom!

Werkgroepen

5 dec 2010 door Leon

Op de bijeenkomst van 9 oktober 2010 heeft Albert van der Horst een betoog gehouden over onze werkgroepen. Zie het verslag van deze bijeenkomst.

Tijdens de enthousiaste en constructieve discussie zijn er veel interessante ideeën geopperd, die kunnen leiden tot de oprichting van meerdere werkgroepen. Tevens is aan de aanwezigen gevraagd of zij in deze werkgroepen plaats wilden nemen. Er is al een redelijk aantal aanmeldingen.

Op 12 november 2010 heeft het bestuur het volgende besloten over de organisatie van een werkgroep:

 1. Voor een werkgroep is nodig: een trekker/coordinator die lid is van de Forth gg een Forth gerelateerde doelstelling
 2. Een werkgroep is opgericht als er een trekker is de doelstelling is geformuleerd, goedgekeurd en gepubliceerd.
 3. De werkgroep dient minimaal verslag te doen op de website en t.b.v. de jaarvergadering. De trekker is voor derden aanspreekbaar via de website.
 4. Een werkgroep eindigt met de trekker, of bij niet voldoen aan 3.
 5. Het bestuur draagt zorg dat de trekker, de doelstelling en de activiteiten worden gepubliceerd. Het bestuur betrekt een werkgroep in de begroting.

Conform deze structuur zijn de volgende twee werkgroepen goedgekeurd: (hier gepubliceerd zolang er nog geen plaats is ingeruimd voor website publicatie van de doelstelling van werkgroepen.)

De doelstellingen van de manx werkgroep:

De manx werkgroep houdt zich bezig met het spelen van muziek, op mechanische instrumenten en electronisch. De muziek is geformuleerd in een op Forth gebaseerde taal: manx. Activiteiten zijn: - het onderhoud van de huidige instrumenten, de beide metallophoons - het bouwen van nieuwe instrumenten - het uitbreiden van het repertoire aan muziek - het uitbreiden van de software - bestaande zaken publiceren op website

Trekker : Albert van der Horst

De doelstellingen van de windows console Forth werkgroep:

Nog steeds is de 16 bits CHFORTH de officiele Forth van de Forth gg. De windows console werkgroep heeft tot doel het vinden dan wel maken of configuren van een 32 bit console Forth voor MS-Windows, ook "version 7" die de bestaande chforth kan vervangen. Verder valt hieronder het herprogrammeren of doen herprogrammeren van bestaande character georienteerde Forth applicaties (voor MSDOS) van de Forth gg.

Trekker : Albert van der Horst

De volgende werkgroepen zijn in oprichting:

Dit komt aan de orde tijdens de volgende bijeenkomst d.d. 11 december 2010.

ArrayForth cursus in het Engels

15 okt 2010

Leon Konings heeft de engelse versie van de ArrayForth-cursus beschikbaar gesteld.

Je vindt hier de HTML-versie : ArrayForth-cursus v2.1 Engels

Je vindt hier de eBook-versie : arrayForth_Cursus_eBook_v2EN.zip

HCC Digitaal

5 okt 2010 Een binnengekomen bericht van het hoofdkantoor HCC:

Kom ook naar HCC!digital, hét digitale kennisevenement op vrijdag 5 en zaterdag 6 november aanstaande in de Jaarbeurs Utrecht. Laat je informeren over de laatste digitale ontwikkelingen, bekijk gadgets, deel ervaringen en verbreed je kennis. Op het HCC-paviljoen kun je presentaties volgen over de thema’s Games, Hard- en Software, Digitale Fotografie, Mobile life, Home Entertainment HD/Blu-ray/3D, Veilig gebruik van Internet en Social Media. Diverse bedrijven presenteren aan het publiek hun producten en diensten. Ook is er een markt van zo’n 2.000 m2 waar innovatieve producten gedemonstreerd en verkocht worden. HCC-leden betalen slechts € 2,95 entree

Uiteraard ontvangen HCC-leden een flinke korting op het entreebewijs voor HCC!digital. Tijdens de online voorverkoop betalen leden € 2,95, niet-leden betalen € 9,95. Aan de kassa betalen leden op vertoon van de ledenpas € 5,- en niet-leden € 12,50.

De voorverkoop is reeds gestart. Koop nu een kaartje!

www.hccdigital.nl

Cursus ArrayForth

27 sept 2010 door Paul

greenarrays.com.logo.pngLeon Konings schreef :

Ik ben de afgelopen dagen bezig geweest met het maken van een artikel over arrayForth. Dit is de nieuwe ColorForth variant ontwikkeld door Green Arrays, Inc (het bedrijf opgericht door Chuck Moore voor het fabriceren van multiprocessor-chips). Het artikel is gemaakt in ActionOutline en geëxporteerd naar html, en gaat ten eerste over de installatie van de programmeeromgeving voor GA144 chips. Ook bevat het veel links, en ik ben bezig met een tutorial.

Het eenvoudige arrayForth-programma, dat ik in de tutorial ga behandelen is gereed, en ik zou hierover aanstaande zaterdag een presentatie kunnen houden.

Het is eindelijk zover! De Nederlandse versie van mijn artikel is af.

Het ziet er in Firefox beter uit dan in Internet Explorer.

---

Je vindt hier de HTML-versie : ArrayForth-cursus v2.1 Nederlands

Je vindt hier de eBook-versie : arrayForth_Cursus_eBook_v2NL.zip

Vijgebladarchief

27 sept 2010 door Paul

Vandaag is het het Vijgebladarchief gepubliceerd op deze website. Dit archief bevat alle nummers van het Vijgeblad, het periodiek die de Forthinteressegroep heeft uitgegeven tussen 1982 en 1995.

Het vijgebladarchief nadert zijn voltooiing. De bestuursleden van de HCC!Forth hebben enkele jaren geleden besloten dat we de oude vijgebladen beschikbaar stellen op de website als digitaal archief. Dick Willemse heeft alle Vijgebladen in het papieren archief gescand en Paul Wiegmans heeft zich bezig gehouden om deze op het web toegankelijk te maken. De uitgangspunten zijn hierbij geweest om alle oude Vijgebladen online beschikbaar te stellen in een vorm die goed leesbaar is, makkelijk bladerbaar en goed doorzoekbaar. Daar zijn we aardig in geslaagd. Er zijn nu 2082 paginas gescand en opgenomen in het digitale vijgebladarchief. Oorspronkelijk was de opzet om de teksten te scannen met OCR-software zodat deze ook digitaal in de vorm van platte tekst en broncode beschikbaar zou komen. Dit is niet gelukt omdat het toepassen van OCR op veel Vijgebladen tot een te slecht resultaat leidde. Dit is vooral veroorzaakt door vage afdrukken en het gebruik van matrixprinters en slechte inktlinten.

Er zijn nog enkele losse eindjes die aan elkaar geknoopt moeten worden. Het Vijgebladarchief is te zien op het Vijgebladarchief .

Vijgeblaadje

13 aug 2010

In de maand augustus zal er geen Vijgeblaadje verschijnen.

Door gebrek aan artikelen is het deze keer niet mogelijk om een vijgeblaadje te maken en rond te sturen. Vijgeblaadje nr. 80, dat nu in de maak is, wordt waarschijnlijk het laatste papieren exemplaar.

Door bezuinigingen binnen de HCC is het ook niet verantwoord meer om elke twee maanden een vijgeblaadje per post te sturen naar alle leden. In de toekomst zullen we jullie op de hoogte houden door middel van een e-mail. Deze mail wordt gestuurd naar alle leden van de Forth IG, van wie het e-mailadres bij de redactie bekend is.

Presentatie over ArrayForth

13 aug 2010

Leon Konings zal aanstaande zaterdag een presentatie houden over arrayForth. ArrayForth werkt op de nieuwe chips van Green Arrays, Inc. Dit is het nieuwe bedrijf van Chuck Moore en vrienden.

De presentatie zal gaan over de ColorForth-achtige arrayForth taal en tekstverwerker. Er zal een eenvoudig parallel werkend programma getoond worden. Dit programma werkt op de simulator voor de GA144 chip.

Er zal veel aandacht besteed worden aan de niet eenvoudige tekstverwerker en de fraaie simulator.

De GA144 is nog niet in productie. Het zal een chip worden met een matrix van 8x18 processoren. De krachtigste chip van Chuck Moore tot nu toe.

Zeer binnenkort zal er ook een uitgebreid artikel op onze website gepubliceerd worden. Het zal gaan over de installatie van de GA144 ontwikkelomgeving, de tekstverwerker en de simulator. Het zal ook een cursus bevatten, waarin het maken van een GA144 programma in de tekstverwerker wordt uitgelegd. Tevens bevat het veel nuttige links.

Bijeenkomst

De eerstvolgende bijeenkomst van de Forth-interessegroep is op

Zaterdag 14 augustus 2010, in Bilthoven

 • 10:30 Zaal open en koffie voor vroege vogels.
 • 11:00 Presentatie door Leon Konings over ArrayForth (zie Nieuws)
 • 12:30 Pauze
 • 13:00 Nog niet bekend
 • 15:00 Sluiting.

Tot ziens!

printercontroller1.jpg Δ printercontroller2.jpg Δ

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!forth

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden