HCC!Forth

HCC!forth

Wikihandleiding voor werkgroepen

15 feb 2011 Paul Wiegmans

Wikitoegang

Bij besluit van het bestuur krijgen leden van de nieuw opgerichte werkgroepen toegang tot een deel van de website http://www.forth.hcc.nl voor het plaatsen van eigen documentatie, sourcecodes en andere bestanden. Toegang worden beheerd door de wikiadmin / webmaster Paul Wiegmans

Gebruik van de wiki

Elke werkgroep krijgt de beschikking over een eigen wikigroep. Leden krijgen de mogelijkheid om de pagina's daarin aan te maken of te bewerken en het wikigroepmenu te bewerken. Pagina's bewerken doe je online, via de [bewerk]-link rechtsbovenaan elke pagina. Je gebruikt de speciale wikisyntax van PmWiki die licht afwijkt maar lijkt op die van Wikipedia.

Wikigroep

Een wikigroep is een groep pagina's die onder dezelfde noemer staan en een gemeenschappelijk menu hebben. Pagina's in een wikigroep hebben dezelfde naam in het eerste deel van de URL. Werkgroep ByteForth heeft http://www.forth.hcc.nl/w/``WerkgroepByteForth```/WerkgroepByteForth . Op de hoofdpagina voor een wikigroep is de paginanaam hetzelfde als de groepnaam.

Opeenvolgende paginas heten bijvoorbeeld:

Een nieuwe pagina

Om een nieuwe pagina aan te maken moet je eerst een bestaande pagina wijzigen en hierop een link plaatsen naar de pagina die je wil creëren. Hierop zet je de naam van de nieuwe pagina tussen dubbele rechte haken.

Het kan ook zo: ...

Een nieuwe pagina in een wikigroep kan ook worden gemaakt door de naam ervan in de URL te noemen en deze URL in de webbrowser te laden. Zet in de browser bijvoorbeeld:

http://wwww.forth.hcc.nl/w/WerkgroepByteForth/NieuwePagina

Je ziet een scherm dat zegt dat de pagina nog niet bestaat. Ben je ingelogd en heb je voldoende permissies, dan wordt een link getoond om de pagina aan te maken. Klik daarop en je komt in een memoveld. Je kunt nu de pagina vullen. Klik op [opslaan] en de bestaande pagina zal worden aangemaakt. Onthoud de link! Je zult deze link op een andere pagina moeten plaatsen, anders kan de pagina niet worden bereikt.

Een link maken

Om bezoekers op de nieuwe pagina te laten komen, zul je een link op één van de reeds bestaande pagina's moeten maken. Een link in wiki-syntax bestaat altijd uit een groepnaam en een paginanaam tussen twee blokhaken. Let op: hoofdletters doen ertoe!

[[WerkgroepByteForth/NieuwePagina]]

NieuwePagina?

of

[[WerkgroepByteForth.NieuwePagina]]

WerkgroepByteForth.NieuwePagina?

Als je een link maakt naar een pagina in dezelfde wikigroep, mag je ook de groepnaam weglaten.

[[NieuwePagina]]

NieuwePagina?

Externe link geef je aan met een complete URL. Je mag de blokhaken weglaten

[[http://home.hccnet.nl/j.j.haak]]

http://home.hccnet.nl/j.j.haak

Om een link te maken met eigen tekst, plaatst de tekst dan achter het | (pipe)-teken.

[[http://home.hccnet.nl/j.j.haak|CHForth homepage]]

CHForth homepage

Afbeeldingen

Afbeeldingen kun je opnemen in elke willekeurige pagina, door de afbeelding eerst te uploaden bij de [bijlagen]-link rechtsbovenin. Upload de afbeelding, en eventueel geef het een andere naam. Onthoud de naam, bewerk de pagina en voeg in:

Attach:Nieuws/greenarrays.com.logo.png

In bovenstaand voorbeeld is Nieuw de wikigroep en greenarrays.com.logo.png de wat lange naam voor de afbeelding die eerder is geupload via de Bijlagen functie

Je kunt verwijzen naar een afbeelding in een andere wikigroep door de groepnaam (hier: Fotogalerie) erbij te vermelden.

Attach:Fotogalerie/deutsch.gif

Om een afbeelding van een externe website op te nemen, kopieer de link van de afbeelding en plak de link plat in de tekst.

http://www.forth.hcc.nl/w/uploads/Fotogalerie/deutsch.gif

Bijlagen

Even wat uitleg over bijlagen. Dit zijn bestanden die je kunt uploaden, bijvoorbeeld een afbeelding of een PDF. Deze bijlagen worden opgeslagen bij een wikigroep. Hierdoor kunnen alle pagina's binnen een wikigroep een afbeelding of kun je met dezelfde link alle pagina's

Bijlagen kun je uploaden via de Bijlagen link. Je ziet deze link rechtsbovenaan de pagina maar alleen wanneer je daarvoor de permissie hebt.

Upload een bestand en kijk goed naar de naam. Deze kun je vervolgens linken in een pagina

[[Attach:Downloads/egel3.03.pdf]]

Attach:Downloads/egel3.03.pdf

Hierboven zie je een link naar een PDF die staat in de wikigroep Downloads. Bij wijze van afspraak heb ik veel downloadbare bestanden bij elkaar geplaatst in de groep Downloads, maar dat is slechts een manier om het te ordenen.

Omdat zo'n link zoals hierboven eigenlijk best wel lelijk is, geef ik er voorkeur aan om de link te tonen als afbeelding. Dan komt er nog een Attach:... die verwijst naar een afbeelding. Dat ziet uit als volgt en vind ik mooier.

[[Attach:Downloads/egel3.03.pdf|Attach:Fotogalerie/icon-backup.png]]

De syntax van dit is [[link-adres|weergave]] . Bovenstaand voorbeeld vind je op de pagina Egel

Zijmenu

Het menu voor de wikigroep staat in het zijmenu in de linkerkolom van de website, de zogenaamde SideBar. De SideBar wordt bewerkt via de link in de SideBar “Bewerk zijpaneel”. Het wordt aanbevolen om in het zijmenu een link te vermelden voor elke pagina in de wikigroep, zodat bezoekers alle paginas van de wikigroep kunnen bereiken.

Titels

Standaard begint elke pagina met een link naar de wikigroep en de naam van de pagina. Deze naam is vaak niet mooi. Om de lelijke koppen te verwijderen begin je pagina als eerste met "" (zonder de quotes) .

Je kunt dit voor alle paginas doen in een wikigroep, als je een pagina genaamd "GroupHeader" (zonder de quotes) definieert en "" daarin plaatst. Dan zijn de titles voor alle paginas in die groep uitgeschakeld.

Beknopte Wikisyntaxis

Normale tekst wordt gewoon weergegeven en wordt automatisch afgebroken. Op het web wordt dit wergegeven binnen <P>-tags.

Titels van verschillende niveaus worden aangeduid met een of meer uitroepteken aan het begin van de regel. Dit wordt weergegeven met tags <h1>, <h2> enz.

Sourcecode wordt het best weergegeven als niet-proportionele tekst. Alineas of blokken van niet-proportionele tekst wordt aangeduid tussen \[\@ en \@\]. Losse woorden van niet-proportionele tekst die tussen normale tekst staan kunnen worden omsloten door \@\@ en \@\@ .

Voor tabellen is er speciale syntaxis gebruikt. Zie de website http://www.pmwiki.org . Afbeeldingen en andere bestanden kunnen worden geupload via de [upload]-link rechtsboven op de pagina. Afbeeldingen kunnen worden getoond door ze aan te duiden met Attach:bestandsnaam.jpg Δ , en andere bestanden kunnen worden gedownload door de link te geven als Attach:bestandsnaam.pdf Δ bijvoorbeeld.

Opsommingen maak je door elke nieuwe regel met een * te beginnen. Opsommingen op niveau 2 of meer, maak je met 2 of meer sterren. Let op: plaats geen spaties aan het begin van de regel.

Voorbeelden

Voorbeelden van wiki-opmaak zie je op de Voorbeeldpagina met de code ernaast.

Voor een compleet overzicht van de wikisyntax verwijs ik je graag naar http://www.forth.hcc.nl/w/PmWikiNl/Basisbeginselen .

Meer Weten

De PmWiki-documentatie is hier aanwezig! Een goede start is de uitgebreide DocumentationIndex in het Engels of de beknoptere DocumentationIndex in het Nederlands. .

Vragen

Heb je nog vragen, stel ze aan Paul Wiegmans.