Windows Console Forth Werkgroep
Niet langer is de 16 bits CHFORTH de officiele Forth van de Forth gg. De Windows Console Forth Werkgroep had tot doel het vinden dan wel maken of configuren van een 32 bit console Forth voor MS-Windows, ook "version 7" en later die de bestaande CHForth kan vervangen. Met release 5.1 van ciforth voor linux en 32 bit MS-Windows was dit eerste doel bereikt. Inmiddels zijn is er ook een ARM ciforth voor linux (beta release) en zijn er 64 bit versies van al deze compilers. U kunt alle versies downloaden vanaf hier.
De groep zal zich nu verder bezig houden met het uitbreiden van het scala aan compilers alsook het herprogrammeren of doen herprogrammeren van bestaande character georiƫnteerde Forth applicaties (voor MSDOS) van de Forth gg.
Trekker: Albert van der Horst
Criteria voor een 32 bits Forth
We zijn op zoek naar een 32 bits Forth die ook op MS-Windows versie 7 draait.
Beoordelingsaspecten:
- hoe makkelijk is starten vanaf console
- redirectie
- standalone programma's mogelijk?
- speciale faciliteiten/omgeving nodig?
- kosteloos beschikbaar?
- draait zij ook op andere OS'en (linux)?
- optimaliseert zij?
- assembler programma's
- documentatie
- hoe groot of makkelijk te installeren
- Is het toegestaan de Forth vanaf de hcc fig site te distribueren
- Hoe goed is de zaak te vinden op het internet?
- Hoe goed ANSI is het?
- Hoe goed is het mogelijk het eerste het beste programma source te draaien?
Sommige aspecten zijn cruciaal (kosteloos), andere belangrijk (documentatie) en weer andere van minder belang (optimaliseert).
Er is nog geen poging gedaan de criteria in volgorde van belangrijkheid te plaatsen.
Dit is een overzicht van ons bekende serieuze Forth's voor desktop systemen. Als U om de een of andere reden niet tevreden bent met de compiler die U heeft, kunt U hier een alternatief vinden.
- Win32Forth (public domain)
- gforth (GPL)
- vfxForth (Commercieel, proefversie toegestaan)
- Swiftforth (Commercieel, proefversie toegestaan)
- ciforth (GPL)
- iforth (Commercieel )
- bigforth (GPL)
- SPForth (GPL)
- 4th (GPL)
Beoordeling van de belangrijkste Forthen
Op het eerste gezicht zijn de beste candidaten gForth en Win32Forth.
Beide zijn vrij copieerbaar en open source. Beide zijn uitgebreid en voldoen zonder veel moeite aan de meeste eisen.
Maar toch zijn we uitgekomen op ciforth, omdat dat wat ons betreft veel beter onder controle is.
gforth
gforth is een Forth verbonden met het GNU project, waar onder andere ook gcc bij hoort.
download voor MS-Windows
Voor Windows moet je de .exe file copieren die aangegeven is als "Win32 self installing". Dit is een executable die een gebruikelijke installatie uitvoert.
Het installeren op Linux systemen is zo makkelijk dat we het er hier niet over hebben.Op Ubuntu is het bijvoorbeeld:
apt-get install gforth
Win32Forth
Win32Forth is begonnen als een Forth van Tom Zimmer, en nu zijn er vele vrijwilligers mee bezig.
Binnen sourceforgehttps://sourceforge.net/ is deze makkelijk te vinden. Type "win32forth" in de zoekbalk. Het is voorgekomen dat een virus-scanner klaagt. De oplossing is om deze tijdelijk uit te schakelen, hoe dit moet is per scanner verschillend. (Merk op dat via google je bij de source versie terecht komt. Dat is niet praktisch. Of bij de allernieuwste versie. Dat is wel handig, als je wilt meehelpen met testen.)
ciforth
Reeds lang is er een 32 bits voor Linux beschikbaar van Albert van der Horst (de trekker van deze groep), en deze is ook gebruikt voor een project als Manx. Zie ook de tutorial introductie van ciforth. Hiervan zijn nu een 32 bits Windows versie, en 32 en 64 bit linux versies: download de nieuwste, eventueel experimentele versies vanaf de auteurs website.
Tot voor kort voldeed deze Forth niet aan het belangrijkste criterium om als volwaardige 32 bit Forth gebruikt te worden in de Forth gg, omdat het gebaseerd was op DPMI en daarmee niet op alle versies van Windows werkt en alleen DOS (8+3) filenamen gebruikt. Er was er geen faciliteit om 32 bits dll's aan te roepen.
Release 5.1 en later zijn gebaseerd op kernel32 dll, compatibel met lina, werd deze Forth een serieuze candidaat en is daarmee gekozen.
Een voordeel van deze Forth is dat zij relatief eenvoudig is. De versies zijn compatibel tussen linux en windows. Daarnaast mag het wel een voordeel genoemd worden dat de auteur binnen de Forth gg aanspreekbaar is.
Rapporten worden zeer op prijs gesteld. De pdf documentatie heeft een bekend probleem, namelijk bij doorklikken vanaf de index kom je niet precies uit. Onthoudt het pagina nummer, dat wel goed is, en scroll nog een keer.