Forth is ...

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

... een modulair opgebouwde, conceptueel zeer eenvoudige programmeertaal, die zeer zuinig met de beschikbare hardwaremiddelen omspringt.

... een Operating System, inclusief commando interpreter en mogelijkheden voor het omleiden van in- en uitvoer. Samenwerken met het aanwezige OS (MS-DOS, Unix etc.), maar ook volledig onafhankelijk bedrijf is mogelijk.

... een interactieve compiler die toestaat de programmeertaal (en dus ook de compiler) uit te breiden met volledig nieuwe instructies, precies op maat voor de gewenste toepassing.

... een experimenteeromgeving van waaruit elke eigenschap van de computer en de aangesloten hardware zonder enige beperking te onderzoeken is. Forth kent geen conventies of starre structuren, als de hardware er ook maar enigszins toe in staat is kun je het in Forth realiseren, testen en uitontwikkelen.

... voor de uitzonderlijk nieuwsgierigen die weigeren met zwarte doosjes te werken en precies willen weten hoe alles werkt, zowel de hardware als de software (Forth zelf).

... voor professionals die zich met realtime problemen bezig willen houden. Een bijzondere eigenschap van Forth is dat het zo compact is, dat het op de kleinste microcontrollers kan draaien.

... voor de doortastenden die absoluut geen tijd hebben om zich in weer een andere assembler te verdiepen, maar die de performance van machinecode voor een aantal toepassingen toch absoluut niet kunnen missen. Het is niet voor niets dat er zo veel chips met Forth als instructieset bestaan.

... voor ruimtevaart specialisten, Rosetta heeft september 2016 zijn laatste (Forth) adem uitgeblazen. Hier de laatste foto's en een korte beschrijving.

... voor autonome meetsystemen in de ruimte (de Space Shuttle) of de diepzee (zoeken naar de Titanic), waarbij het van essentieel belang is dat vanaf grote afstand commando's zijn te geven, of onder extreme condities zelfs de totale software nog kan worden omgezet (vastlopende motoren, uitvallende meetapparatuur, enzovoort).

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!forth

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden